Bescherm je gegevens

Met de informatie op deze website leer je hoe je je bron kunt beschermen en het juiste beschermingsniveau kiest, passend en proportioneel bij de veronderstelde dreiging.

De inhoud van deze website is een afgeleide van het boek ‘Infosec for investigative journalists’, geschreven door Silkie Carlo en Arjen Kamphuis in 2014. Eind 2016 verzorgde ik de Nederlandse vertaling en begin 2018 volgde de eerste update. De vertaling is o.a. aan de NVJ overhandigd en door de NRC gebruikt voor trainingen aan hun journalisten. De laatste versie van Carlo dateert van 2016. Dit Nederlandse tekst “zingt” zich daarom langzamerhand los van het origineel. Als basis gebruik ik de oorspronkelijke vertaling in combinatie met de inhoud van het digitale boekje ‘Persoonlijke informatiebeveiliging’, dat ik begin 2018 met Arjen Kamphuis schreef voor het Broodfonds.

Dankwoord

Logan Handbook
Logan Handbook

In het oorspronkelijke dankwoord van dit boek, bedankt Silkie Carlo cybersecurity-expert Arjen Kamphuis voor zijn geduld en genereuze uitleg en Gavin MacFadyen/CIJ voor de opdracht tot het schrijven van het boek. Arjen bedankt onder andere de Free Software Foundation en zijn ouders. Op mijn beurt bedank ik Arjen Kamphuis voor alles wat hij mij heeft geleerd, uitgelegd en toegelicht.

Eind augustus 2018 raakte Arjen vermist in Noorwegen en er is nooit duidelijk geworden wat er precies is gebeurd. Een verdrietige situatie. De politie gaat ervan uit dat hij is verdronken na een kajakongeluk. In 2022 hebben Sanne Terlingen en ik een zeer uitgebreid onderzoek gedaan in overleg met de familie, de mede-eigenaar van Arjens bedrijf Gendo en de Noorse politie. Via een crowdfunding-actie is daarnaast geld ingezameld zodat forensisch patholoog Frank van der Goot ter plaatse onderzoek kon doen. Uiteindelijk kwamen wij onafhankelijk van elkaar tot de conclusie dat het meest waarschijnlijke scenario is dat Arjen is verongelukt tijdens het kajakken, weliswaar op een andere plek en een ander moment dan de politie aannam. Zijn lichaam is echter niet gevonden.

Ik weet dat hij verwachtte of hoopte dat ik dit boek zou blijven updaten. Zolang dat zinvol is, blijf ik dat ook doen; niet alleen vanwege mijn grote waardering voor zijn werk en zijn niet-aflatende energie om mensen te helpen met online zelfbescherming, maar ook omdat het onderwerp zo belangrijk is.

Helma de Boer – Zwolle, 2020

Gratis download

Dit handboek wordt in de traditie van Silkie en Arjen aangeboden als gratis download. Vind je het boek bruikbaar, overweeg dan om een donatie te doen aan het Centre for Investigative Journalism (CIJ, UK), de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) of de Vereniging van Onderzoekjournalisten (VVOJ).

Hier vind je de Engelse versie van dit boek door Silkie Carlo (mei 2016). Een update naar de 2020-versie door mij vind je hier: beschermjegegevens.nl/download/.